Mijn buitenlandse stage op Malta

Mijn zondagse bezoek aan de kerk van Mosta en twee leuke stagedagen

Mijn blog begin ik dit keer met een bedankje aan degenen die allemaal reageren op mijn blogs, ik lees jullie reacties met veel plezier en ik vind jullie interesse erg leuk! Tot nu toe is het me niet gelukt om op de reacties te reageren, dus daarom doe ik het even via deze weg!

Afgelopen zondag heb ik een bezoek gebracht aan de Rotunda kerk van Mosta, een redelijk grote stad ten noordwesten van Valletta. De kerk is ook echt het enige wat er in deze stad te zien is aangezien het voor de rest alleen een belangrijk verkeersknooppunt is. Alleen al van buiten valt de kerk enorm op vanwege zijn enorme omvang. De Maltezers zijn in 1833 begonnen met het bouwen van de kerk en pas in 1860 was hij klaar. Als je één stap naar binnen zet dan begrijp je precies waarom. Malta is een Rooms-Katholiek land en dat betekent natuurlijk dat de kerken vol zitten met pracht en praal. De ramen zijn allemaal van glas in lood en de grote koepel bestaat uit mozaïek. De kerk is volledig gewijd aan Maria en staat ook vol met beelden. Van buiten bestaat de kerk uit zes Romeinse zuilen en twee mooie torens. Nog een leuk weetje: de koepel heeft een diameter van 39,6 meter en is daarmee de op drie na grootste koepel van Europa, na Londen, Rome en Gozo. Een ander interessant feit is dat de kerk in 1942 geraakt werd door twee Duitse bommen, die afketsten op de koepel en niet ontploften waardoor het leven van veel kerkgangers bespaard bleef. Een andere bom ging wel door de koepel heen maar wonder boven wonder ontplofte deze ook niet.

Verder heb ik weer twee leuke en leerzame stagedagen achter de rug. Maandag ben ik vooral bezig geweest met mijn stageopdrachten, dat moet helaas ook gebeuren. De helft van de dag heb ik doorgebracht in de apotheek met een medicijnopdracht. Iets wat nog wel leuks was, was dat ik de dierenarts mocht helpen met het geven van een intraveneuze injectie (vena = ader) en ik mocht ook een subcutaan (onderhuidse) infuus aanleggen bij een Siameze kat die erg verzwakt was door haar periode van krolsheid. Door het vocht toe te dienen, knapte de kat al erg op wat natuurlijk leuk was om te zien.
Ook was er gisteren een blaasecho van een kat die al heel lang aan de medicijnen en een blaasdieet zat. De kat had blijkbaar geen zin in de echo want vlak voordat we de echo gingen maken, plaste ze haar blaas leeg waardoor deze niet meer te zien was op de echo. Daarom kreeg ze ook een onderhuids infuus met vocht zodat de blaas zich na verloop van tijd weer ging vullen. Ik vind het moeilijk om dingen goed te zien op een echo maar dan is het juist goed om dit een keer te oefenen.

Vandaag was wederom weer een interessante dag. Het begon met de röntgenfoto's van een labrador waar ik bij meehielp. De hond moest ook gecastreerd worden en een bloedonderzoek hebben. Omdat de hond toch onder narcose was, mocht ik van de dierenarts oefenen met bloed prikken, wat mij goed uitkwam aangezien we dat voor school ook gedaan moeten hebben. Ik dacht dat het makkelijk was maar ik heb me er lelijk in vergist want uiteindelijk heb ik de ader niet kunnen vinden, terwijl de dierenarts meteen in één keer raak prikte. Daaruit blijkt dat ik nog maar eens moet gaan oefenen, want oefening baart tenslotte kunst. Ik vind het leuk dat je hier veel kansen krijgt om dingen te ervaren die je in Nederland nooit zou doen, daar ga ik dus mooi van profiteren zolang ik hier ben.

Verder was er vandaag een hond die moest bevallen in de praktijk, de vorige bevalling ging met een keizersnede dus wou de dierenarts de hond deze keer goed in de gaten houden. Ik heb de eerste weeën gezien en de geboorte van de eerste pup, wat natuurlijk superleuk is. Uiteindelijk zijn er drie gezonde pups geboren, maar die geboortes heb ik niet gezien omdat ik hetzelfde moment mocht oefenen met bloedprikken en je hebt natuurlijk niet eeuwig de tijd aangezien de hond alweer aan het bijkomen was van de narcose.
Ook hebben de dierenartsen mij uitgenodigd om donderdagavond te komen naar het seminar dat in de praktijk georganiseerd wordt door Royal Canin voor dierenartsen en dierenartsassistenten, wat natuurlijk erg goed is voor mijn Engels en iets leren over het leukste vak dat er bestaat is natuurlijk altijd mooi meegenomen ;)

Alles bij elkaar waren het dus interessante dagen en ik heb er helemaal geen spijt van dat ik hierheen ben gegaan. Van onze school was er nog niemand op dit bedrijf geweest, dus het was een sprong in het diepe maar ik ben blij met de mazzel die ik heb gehad!

Morgen verhuis ik naar de andere kamer die een verdieping lager zit, die gasten gaan vandaag naar huis. Dat wordt dus een avondje spullen verhuizen.
Het weer is verder niet echt bijzonder, erg is weinig wind en er zijn veel wolken en toch is het warm wat het dus erg benauwd maakt. Eind van de week wordt het gelukkig beter!

Tot blogs maar weer!

mama

Ze beschouwen het vast als een wonder dat de bommen niet ontploft zijn! Fijn dat je zo veel ervaring op doet, je bent helemaal allround straks!

Tante Elly

Hoi Jolanda, wat heb je veel en afwisselend werk daar bij je stage. Leuk hoor, ik vraag me af of je bij stage in Nederland ook al zo veel mag doen?
Succes met verhuizen, haha.
Groetjes van ons allemaal weer.

Oma Louise

Bedankt Jolanda voor je kaart met alle beziens waardigheden, en ook voor alle spannende verhalen over je stage en je vrije dagen verhalen. Ben je nu verhuisd? En heb je een mooiere kamer gekregen zodat Henny er ook nog bij kan slapen? Wat maak je in zo een korte tijd veel mee. Geniet er van veel liefs Oma

Anouk

Wat geweldig dat je zoveel kansen krijgt! Zo belangrijk nu kun je alles uit je stage gaan halen! Geniet ervan! Xx