Mijn buitenlandse stage op Malta

Het einde van de eerste stageweek en mijn tripje naar Valletta

De eerste stageweek is alweer voorbij gevlogen. Tijdens het ochtend inloopspreekuur was het elke dag weer druk. Soms was het erg lastig communiceren want er waren een aantal oudere mensen die geen woord Engels spraken en alleen maar in het Maltees of Italiaans tegen mij bleven praten. Zo ver reikt mijn talenkennis nou net niet, maar gelukkig kwamen de assistentes en de dierenartsen mij helpen als er een taalprobleem was.
Op mijn beurt hielp ik hen weer met vertalen van de gebruiksaanwijzing van de Franse en Nederlandse medicijnen. Als dit geen multiculturele stage is dan weet ik het ook niet meer ;)

Ook heb ik al enkele keren meegeholpen met voorbereiden en de nazorg bij de operaties. Ik heb al een aantal interessante praktijkgevallen gezien, je maakt hier echt vanalles mee. Deze week was er zelfs een gewonde egel in de opname die iemand buiten gevonden had. Egels zijn op Malta een beschermde diersoort omdat er maar weinig van zijn. Veel worden er aangereden door het langsrazende verkeer en sommigen worden verlaten door hun moeder. Helaas heeft deze egel het niet gered.
Ook moest ik deze week helpen met het archiveren van alle onderzoeksuitslagen van bloedonderzoek en registraties van de microchips, dat gaat hier op een net iets andere manier dan in Nederland.

Vrijdag was de dierenarts jarig dus kregen we taart, wat hier ook een beetje een traditie is. De stroopwafels die ik had meegenomen uit Nederland vielen hier erg goed in de smaak. Het woord 'stroopwafel' is hier ook ongeveer het enige Nederlandse woord dat ze hier kennen.
Aan het eind van de middag kwam er een zwarte labrador met de naam Ricky op het spreekuur, die er hetzelfde uitzag en toevallig ook precies dezelfde naam had als onze eigen labrador.

Vandaag had ik weekend en omdat het nog niet zo heel warm is, ben ik vandaag naar de hoofdstad Valletta geweest. Mijn eerste blunder met de bussen hier beleefde ik vanochtend door in de verkeerde bus te stappen waardoor ik ongeveer anderhalf uur later dan nodig was, in Valletta aankwam. De bussen hier rijden niet heen en terug zoals in Nederland maar ze rijden rondjes langs de verschillende plaatsen. Aangezien Valletta ongeveer een halfuur van mijn kamer af ligt, begon ik argwaan te krijgen toen ik al driekwartier in de bus zat. Maar toch was het een mooie tocht en heb ik voor het eerst het mooie blauwe zeewater van de Middellandse Zee hier gezien.

In het begin van de middag arriveerde ik dus na een bustocht van twee uur eindelijk in Valletta. Ondertussen was het al aangenaam warm geworden en begon ik mijn trip door de stad bij het VVV. Gelukkig is Valletta een heel erg lineaire stad, de straten lijken gewoon met een lineaal te zijn ingetekend waardoor ik niet verdwaalde. De gebouwen in Valletta zijn erg oud maar de architectuur is erg mooi en statig. Eerst belandde ik bij het grootste fort van de stad, dat gebruikt werd tijdens de Franse Revolutie en de Eerste Wereldoorlog. Valletta ligt op een landtong in zee waardoor je heel ver kan kijken, het uitzicht was er prachtig. Malta is echt een burchteneiland en heeft veel weg van het riddertijdperk.

Ook ben ik langs enkele kerken gelopen wat hier op Malta niet zo moeilijk is aangezien het land in totaal ongeveer 365 kerken heeft. De grootste kerk van Malta heb ik ook gezien, die ook goed zichtbaar is op de skyline van de stad. De president van het land woont ook in Valletta in een groot paleis dat veel weg heeft van de Griekse bouwstijl met de welbekende zuilen, een erg mooi gebouw dat in het hart van de stad ligt. Verder zijn er veel leuke winkeltjes met moderne merken maar ook knusse streekwinkeltjes.
Aan het einde van de middag ben ik naar het andere gedeelte van de landtong geweest waar de oudste traditie van Valletta nog steeds in stand wordt gehouden, namelijk de Saluting Battery. Vanaf de Middeleeuwen stonden op deze strategische plaats de kanonnen van het leger opgesteld voor het beschermen van de stad en voor het groeten van passerende schepen. Vandaag de dag wordt er nog steeds twee keer per dag een kanonschot gegeven, wat erg leuk is om te zien.

Alles bij elkaar is Valletta een erg mooie stad en zeker de moeite waard om een keer te zien.De foto's volgen zo spoedig mogelijk!

Tot het volgende blog maar weer!

Tante Elly

Hoi Jolanda, wat is die eerste week snel gegaan en wat heb je al veel meegemaakt. Je bent volgens mij erg goed bezig en het klinkt als een super stage. Fijn dat je al lekker op pad geweest bent. Wij zijn vandaag weer thuisgekomen, vanmorgen om 7.00 uur met de boot van Ponza naar Formia. Dan taxi naar station, dan trein naar Napels, dan bus naar vliegveld, dan vliegtuig naar Schiphol en tot slot door Jacco met de auto opgehaald en thuisgebracht. Lange dag maar prima te doen. Bijna niet meer voor te stellen dat we gisteren nog over het mooie eilandje Ponza reden en heel veel baaitjes bezocht hebben. Gelukkig hebben we heel veel foto's om weer een mooi album te makenn.
Jij weer veel succes met de nieuwe werkweek en tot je volgende verhaal, groetjes van ome Siem, Jacco, Anita en mij.

Oma Louise

Hallo Jolanda,
Leuk je stageverhalen en je reis verslag als je deze leest zou je zo in een vliegtuig stappen en ook naar Malta gaan. De komende week las ik word het 25 graden en mooi zonnig nu dat valt best mee daar bij je, het is om uit te houden. Hier was het gisteren mooi weer maar vandaag weer minder stabiel. Nog 10 dagen dan krijg je je zus al te logeren wat gaat alles toch vlug. Geniet van al het moois wat Malta te bieden heeft. Een kus en groeten van mij.